Ikkunanpesu – Miten pestä ikkunat?

Ikkunanpesu vaiheittain

Ikkunanpesu on raskas ja aikaavievä urakka. Siitä huolimatta voit saada aikaan erinomaisia tuloksia huomioimalla muutamat seikat, joita ei välttämättä aina tulisi ajatelleeksi. Monet välttelevät tätä hommaa mielellään ja palkkaavat ammattilaisen hoitamaan työn. Tässä postauksessa käsittelen kuitenkin sitä, kuinka juuri sinä onnistut ikkunanpesussa.

Työvälineet

Ikkunanpesu-urakka lähtee käyntiin työvälineiden keräämisellä. Tarvitset sopivan kokoisen ämpärin (mielellään sellainen, johon mahtuu koko ikkunanpesin), ikkunanpesimen- ja kuivaimen (sekä ikkunapesimen mikrokuitupäällisen), ikkuna-avaimen, puhdistuslastan (valinnainen), pölyhuiskan (tai vastaavan), jätesäkkejä tai pyyhkeitä, nukkaamattomia kuivausliinoja sekä muutaman mikrokuituliinan.

Pesuvesi

Ikkunanpesu alkaa pesuveden tekemisellä. Ikkunanpesuun ei tarvita erityisiä ikkunanpesuaineita, vaan pelkkä käsitiskiaine sekä etikka riittävät. Etikan käyttö ei ole välttämätöntä onnistumisen kannalta, mutta se kirkastaa ikkunalaseja. Lisää haaleaan veteen (n.5 litraa) pieni loraus käsitiskiainetta sekä n. ruokalusikallisen verran etikkaa. Suurempi määrä pesuainetta ei tarkoita puhtaampia ikkunoita, joten käytä pesuainetta maltillisesti. Liian suuri määrä pesuainetta saattaa jättää ikkunapintaan sateenkaarikalvon.

Ikkunanpesun alkuvalmistelut

Avaa ikkunat. Mikäli viime pesukerrasta on aikaa ja avaaminen tuntuu työläältä, kannattaa ikkunan ”lukkopesiin” suihkauttaa hieman voiteluainetta (esim. aseöljyä) mikäli sellaista on saatavilla. Tämä helpottaa seuraavaa pesukertaa. Ikkunanpesu kannattaa aloittaa sälekaihdinten pyyhinnällä. Helpointa on kääntää sälekaihtimet ensin toiseen ääriasentoon ja sitten toiseen. Pyyhkäise sälekaihtimien kumpikin puoli pölyhuiskalla ja pyyhi sälekaihtimista mahdolliset kärpästen jätökset kostealla liinalla. Pyyhkimisen jälkeen vedä sälekaihtimet ylös ja pyyhi ikkunan sisällä oleva taso kostutetulla mikrokuituliinalla. Mikäli ikkunan sisällä on paljon irtolikaa ja kärpäsen raatoja, voit ensin imuroida ikkunan sisäosan.

Ikkunanpesussa tärkeää on runsas veden käyttö. Tämän vuoksi on suositeltavaa suojata lattia käyttämällä jätesäkkejä tai pyyheliinoja. Nämä asetetaan pestävän ikkunan alle siten, että kuivausvaiheessa ikkunasta valuva vesi tippuu näiden päälle.

Ikkunoiden peseminen

Kostuta ikkunanpesin huolellisesti. Ikkunanpesimen tulisi olla märkä, muttei niin märkä, että siitä valuisi vettä. Pyyhi ikkunalasi hieman voimaa käyttäen koko pinta-alaltaan muutaman kerran läpi. Koita tarkkailla mahdollisia tahrakohtia ja tarvittaessa jynssää niitä hieman kovemmin. Mikäli sinulta löytyy puhdistuslasta, voit koittaa poistaa tahran sitä käyttäen. Pidä terä suorassa ja työskentele varoen, jotta vältät ikkunan naarmuuntumisen. Kun ikkunaruutu näyttää ja vaikuttaa puhtaalta, voit siirtyä kuivausvaiheeseen.

Ikkunoiden kuivaus

Ikkunaa kuivatessasi tarvitset lastan lisäksi myös kuivausliinan. Lähde kuivaamaan ikkunaa joko pysty- tai vaakavedoin. Pystyvedoin kuivatessa voit lähteä kuivaamaan vasemmasta tai oikeasta reunasta, mutta vaakavedoin kuivatessasi lähde aina kuivaamaan ikkunaa ylhäältä alaspäin. Kuivaa ikkunalasta liinalla jokaisen vedon jälkeen. Ikkunan pitäisi jäädä täysin kuivaksi lastavedon jäljiltä. Jos ikkunaan jäi lastan jäljiltä vettä, voit pyyhkäistä lastalla uudelleen tai kuivata jääneen veden puhtaalla liinalla. Pyyhi ikkunaa lastalla järjestelmällisesti kunnes ikkuna näyttää päällisin puolin kuivalta. Kääri sormesi vielä kuivausliinaan ja pyyhi ikkunan sisäreunat todella huolellisesti, jotta ikkunan reunoihin ei kuivu pisarajälkiä.

Kuivaa myös ikkunapuitteen alaosa (ja tarvittaessa koko puite) huolellisesti. Toista tämä prosessi jokaiselle ikkunapinnalle yksi kerrallaan, kunnes jokainen ikkuna on puhdas. Kun ikkuna on vielä kokonaan avattuna, pyyhkäise ikkunan sisällä oleva taso uudestaan, pyyhkäise mahdollinen ikkunapelti puhtaaksi, tarkista ikkunapintojen puhtaus ja sulje ikkuna vasta sitten. Laita ikkunan lukkopesien suojat (mikäli sellaiset on) paikoilleen ja varmista, että ikkunat varmasti sulkeutuvat.

Hyödyllisiä vinkkejä:

-Muista vaihtaa pesuvesi tarpeeksi usein. Likaisella pesuvedellä ei saa puhtaita ikkunoita.

-Aurinkoisella säällä tarvitset ehdottomasti aurinkolasit

-Lämpimällä säällä ikkunanpesu vaikeutuu ja ikkunoihin jää raitoja huomattavasti todennäköisemmin. Valitse ikkunanpesupäiväksi pilvinen päivä tai aloita ikkunanpesu aikaisin aamulla.

-Ikkunoita kannattaa pestä auringon liikkeiden mukaan aloittaen asunnon varjoisalta puolelta ja liikkuen ikkunasta toiseen auringon liikettä mukaillen.

-Hieman viileämpi pesuvesi viilentää myös ikkunapintaa. Tämä ehkäisee hieman veden haihtumista ikkunalasin pinnalta lämpimänä päivänä. Ota huomioon, että kylmällä vedellä peseminen voi heikentää pesutulosta.

-Varaa ikkunanpesulle paljon aikaa. Yleensä ihmiset yllättyvät, kuinka aikaavievä prosessi ikkunanpesu loppujen lopuksi onkaan.

-Palkkaa ammattilainen. Kuten sanoin, ikkunanpesu on työläs ja vaativa urakka ja keksit varmasti vapaapäivällesi mielekkäämpää tekemistä.

Näillä vinkeillä selviät urakasta varmasti. Jos pelkkä tekstin lukeminen sai sinut turhautumaan, voit helpottaa elämääsi tilaamalla meiltä ikkunanpesun. Tarjoushintamme on edelleen voimassa. https://www.kotisiivouskimallus.fi/palvelut

-Kim

Ohjeet kotisiivoojan valintaan – Miten valita hyvä kotisiivooja?

Miten valita hyvä kotisiivooja?

Kotisiivoojalla on väliä

Siivoojan persoona sekä työmoraali vaikuttavat olennaisesti kokemukseesi palvelusta. Mikäli satut olemaan kotona siivoojan kanssa samaan aikaan, on huomattavasti kivempaa vaihtaa kuulumisia ja jutella niitä näitä kuin katsella kuulokkeet päässä imuria perässään repivää mörrimöykkyä. Jos sinulla on epämukava olo ollessasi kotona samanaikaisesti siivoojasi kanssa, on syytä harkita jonkin muun yrityksen palveluita. Mielestäni siivoojan tehtävänä on paitsi tehdä työnsä hyvin myös saada asiakas viihtymään kodissaan.

Onko siivouspalveluissa eroja?

On. Paljon. Lähtökohtaisesti väitän, että keskihintaiset yksinyrittäjät tuottavat hinta-laatusuhteeltaan parasta palvelua. Isommissa yhtiöissä yrityksen perustajan ymmärrys ja kiinnostus alaa kohtaan sekä ihmistuntemus saattaa johtaa tilanteeseen, jossa liki jokainen yrityksen työntekijä on rautainen ammattilainen. Tällaisen tilanteen saavuttaminen isommissa yrityksissä lienee käytännön mahdottomuus, joten pelataksesi varman päälle suosittelen henkilökohtaisen kokemuksen perusteella hankkimaan siivouspalveluja yksinyrittäjältä tai muutaman henkilön työllistävältä yritykseltä. Toimimalla näin äänestät laadukkaan kotisiivouksen puolesta ja painostat kaikkia alan toimijoita tarkastelemaan standardejaan. Yksinyrittäjän kanssa keskusteleminen on myös helpompaa ja asiakassuhde on henkilökohtainen: Tiedät varmuudella, että sama henkilö tulee siivoamaan kotisi myös seuraavalla kerralla. Omassa yrityksessäni tämä näkyy siten, että jokainen asiakkaani saa henkilökohtaisen numeroni Whatsapp-viestittelyä varten.

Näkemykseni ei poissulje vaihtoehtoa, etteikö isomman yrityksen kotisiivooja voisi tarjota laadukasta palvelua. On vain todennäköisempää, että ison yrityksen asiakkaana kotisi siivooja vaihtuu useammin, jopa viikottain. Tämä tarkoittaa sitä, että uuden työntekijän on käytävä kodissasi ainakin pari kertaa ennen kuin siivoustuloksesta tulee optimaalinen, mikä laskee siivouksen hinta-laatusuhdetta. Toisaalta suuren siivousyrityksen työntekijän voidaan olettaa käyttävän ammattimaisempia työmetodeja ja -välineitä. Tämä ei tietenkään ole tae onnistuneelle lopputulokselle, vaan loppujen lopuksi siivoojan tietotaito on ratkaiseva tekijä.

Mitä kotisiivoukseen kuuluu?

Kärjistetysti joka ikiseen viikkosiivoukseen kuuluu imurointi, pölyjen pyyhintä ja lattianpesu. Siivoukseen tavallisesti kuuluu paljon muutakin, mutta tätä voidaan pitää ikään kuin perusrunkona kotisiivouspalveluille. Monesti saat itse päättää, mitä kaikkea haluat siivottavan ja mihin osa-alueisiin kodissasi tulisi todella panostaa. Kysy rohkeasti mahdollisista lisäpalveluista. Jos vihaat lakanoiden vaihtoa, yksikään siivousyritys tuskin kieltäytyy. Myös esimerkiksi tiskikoneen täyttäminen on palvelu, mikä onnistuu varmasti. Omasta mielestäni pienet ja keskikokoiset matot tulisi aina olosuhteiden salliessa viedä ulos, mutta tämä ei liene ymmärrykseni mukaan yleinen käytäntö. Itse sisällytän tämän automaattisesti viikkosiivoukseen, ellei asiakas erikseen kiellä.

Mihin kotisiivouksen hinta perustuu?

Tämä riippuu yrityksen strategiasta. Hintoja on yhtä paljon kuin tekijöitäkin, eikä hinta todellakaan korreloi laadun kanssa. Hintojen vertailu voi olla hankalaa, sillä joissain yrityksissä myyntistrategiaan kuuluu hintojen ”piilottaminen” joko siten, ettei hinnastoa näy suoraan nettisivuilla tai siten, että lopullinen tuntihinta on paljon korkeampi kuin ilmoitettu. Nämä lisämaksut ovat tavallisesti matka/väline/pesuainekustannuksia, joiden tarkoitus on nostaa tuntihintaa ”huomaamatta”. Jotkut yritykset veloittavat myös erikseen matkakustannuksista. Ostaessasi kotisiivouspalveluita ole tarkkana, mistä maksat. Mielestäni välinekustannuksista ei tulisi tavallisessa viikkosiivouksessa ikinä joutua maksamaan ekstraa vaan niiden tulisi aina sisältyä tuntihintaan vertailun helpottamiseksi ja hinnoittelun läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

Tyytymättömyys kotisiivoojan työpanokseen

Siivousalalla on jokseenkin paljon kilpailua. Alalle on helppo tulla eikä alan yrityksen perustaminen vaadi suurta alkupääomaa. Mikäli sinulla jo on kotisiivooja, voit tässä kohtaa kysyä itseltäsi: Oletko täysin tyytyväinen saamaasi palveluun? Mikäli jouduit pohtimaan asiaa sekuntia kauemmin ja vastauksesi oli jotain muuta kuin myöntävä, suosittelen harkitsemaan kotisiivousyrityksen vaihtamista. Osaavia tekijöitä on paljon. Tiedän yrityksiä (omani mukaan lukien), jotka pitävät varmasti huolta, että asiakkaiden kodit on siivottu juuri niin kuin pitääkin: Näissä yrityksissä aidosti välitetään sinusta ja kodistasi. On ehdottoman tärkeää, että kotisi siivotaan tietyn protokollan mukaan erityisesti hygieniaa silmällä pitäen. Näissä yrityksissä työskennellään rakkaudesta lajiin ja asiakassuhde onkin suurelta osin ystävyyttä.

Näiden yritysten lisäksi alalla toimii yrityksiä, joiden tarkoituksena on maksimoida tuotto asiakkaiden sekä työntekijöiden kustannuksella. Näissä yrityksissä työntekijän pitäisi ehtiä siivoamaan kahdeksan ja puoli tuntia asiakaskohteissa normaalin työpäivän aikana. Myös työvälineissä säästetään tarpeettoman paljon mikä näkyy työn laadussa. Mikäli et siis ole täydellisen tyytyväinen nykyiseen siivoustulokseen kodissasi, suosittelen vaihtamaan yritystä, jolta hankit siivouspalveluita. Jos haluat arvuuttelun sijaan varman valinnan, ota minuun yhteyttä.

-Kim

Ps. Mikäli haluat lukea blogiani myös jatkossa, käy ihmeessä tykkäämässä Facebook-sivuistamme niin saat heti ilmoituksen uusista blogipäivityksistä. 🙂